OPEN-LAKEISHA

by

Bekijken beluister HIER het bewegende portret van La Keisha

#OPENoverdepressiviteit

Foto: Linelle Deunk | Tekst: Open mind

Hij

Aan het einde van mijn eerste studiejaar miste ik als gevolg van een administratieve fout een aantal studiepunten en kreeg ik een negatief bindend studie advies, waardoor ik niet verder mocht met mijn opleiding. Dat werd toen een rechtzaak die ik uiteindelijk won.

Terwijl de zaak lopende was mocht ik geen lessen volgen in het tweede jaar, maar moest ik uiteindelijk wel alle toetsen maken. Het was heel zwaar. Het voelde heel oneerlijk, die strijd in m’n eentje tegen een hele instantie. Ik voelde me gehaat en niet begrepen.

Tijdens een tentamenweek in mijn tweede jaar werd ik onwel. De druk was te groot geworden, waardoor ik het ook fysiek niet meer aankon. Vanaf dat moment was ik constant ziek en miste ik weer twee maanden. Het was allemaal heel stressvol.

Mijn huisarts legde mij uit dat depressiviteit zich ook fysiek kan uiten en stuurde mij door naar een organisatie die Grip Op Je Dip heet. Dat is online en anoniem. Daar heb ik een aantal “lessen” gevolgd. En ik ben me gaan verdiepen in het geloof.

Uiteindelijk ben ik in redelijk korte tijd beter geworden. Gemiddeld is iemand met een depressie wel vijf jaar ziek. Bij mij duurde dat anderhalf jaar. Dat vind ik wonderbaarlijk kort.

Wat mij het meest heeft geholpen om te kunnen genezen van m’n depressie, was de wetenschap dat ik niet alleen ben, dat ik waardevol ben, dat ik geliefd ben en dat alles in de ogen van God. Hij bracht mij de vrede die ik nodig had om te groeien.

Ik hoef me geen zorgen meer te maken over de waarde van mijn leven, want die ken ik nu. En ook niet over de stormen van het leven, die zo wild en gevaarlijk lijken, dat je denkt dat het nooit meer goed zal komen, want ik weet nu dat het goed zal komen.

Ik hoef me geen zorgen meer te maken, omdat ik weet dat God met mij is en mij niet zal laten verdrinken, want Hij houdt van mij. Dat heeft mij er doorheen gesleept.

Ook mijn ouders waren er als ik een luisterend oor nodig had en vroegen door als ik weer eens loog dat alles goed ging, zodat ik beter begreep wat er nou precies mis was. Dat heeft me heel erg geholpen om de dingen oplossingsgericht aan te pakken.

Maar het was vooral mijn broertje die mij stimuleerde in mijn geloof. Ik vond laatst een notitieboekje van die periode en daarin vond ik een gebed: Here God leidt me, here God leer me, God bescherm me, in Uw licht bloei ik, in Uw genade ben ik beschermd, in Uw wijsheid ben ik nederig, ik leef om van U te houden, mijn leven behoort U toe.

En na dat gebed lukte het me weer om steeds vaker te genieten van de kleine dingen. Het samenzijn met de mensen van wie ik houd en samen oprecht kunnen lachen, want dat kon ik een tijdje niet.

La Keisha