FEMICIDE

by

Zaterdag 25 november, tijdens Orange The World, lanceerden we samen met de gemeente Den Haag de expositie FEMICIDE op het Anna van Buerenplein in Den Haag. De expositie toont 12 portretten en verhalen van vrouwen die door hun (ex-)partners om het leven zijn gebracht, verteld door hun nabestaanden.

Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. 6 op 10 slachtoffers van femicide is omgebracht door hun (ex)partner. Vrouwen worden onevenredig vaker gedood door hun (ex-)partner of een familielid dan mannen. De expositie FEMICIDE alarmeert, informeert en geeft een gezicht aan slachtoffers van dodelijk (ex-)partnergeweld tegen vrouwen en een stem aan hun nabestaanden. 

Zie en lees de PORTRETTEN en VERHALEN van FEMICIDE

“We kunnen haar niet meer redden, we kunnen wel ons verhaal vertellen en andere vrouwen waarschuwen voor femicide.”

Uit onderzoek naar femicide blijkt dat er duidelijke fasen en specifieke signalen (rode vlaggen) zijn die de kans op escalatie van geweld of zelf een dodelijke/fatale afloop aanzienlijk vergroten. Deze signalen en rode vlaggen vallen onder een specifieke vorm van (ex-)partnergeweld, namelijk intieme terreur. Voorbeelden van intieme terreur zijn; dwingende controle, stalking, psychologische manipulatie en fysiek en seksueel geweld. Wanneer men deze fasen en signalen (her)kent, kan femicide voorkomen worden.  

Daarom bundelen stichting Open mind, gemeente Den Haag en de nabestaanden van slachtoffers van femicide hun krachten, om deze rode vlaggen/signalen onder de aandacht te brengen, het brede publiek te informeren en tips vanuit de nabestaanden mee te geven aan slachtoffers, omstanders, professionals en de samenleving. We hopen hiermee vrouwen in gewelddadige relaties te waarschuwen, hen te motiveren om met de juiste hulp hieruit te stappen en het aantal slachtoffers van femicide terug te dringen.

EXPOSITIE

De reizende expositie FEMICIDE brengt de verhalen van twaalf slachtoffers die door hun (ex-)partner zijn omgebracht, verteld door de nabestaanden. De foto’s en openhartige verhalen maken de afschuwelijkheden van deze moorden voelbaar en tonen de levenslange impact hiervan op de nabestaanden. De expositie wordt op 25 november door wethouder Mariëlle Vavier en de nabestaanden geopend in Den Haag in het Theater aan de Spui om 16.45 uur. Tot 15 december is de expositie te bezichtigen op het Anna van Buerenplein naast het Station Den Haag Centraal, daarna zal de expositie verder reizen.

Tour – buiten 2024

20 FEB – 12 MRT | Scheveningen – Gevers Deynootweg | i.s.m. gemeente Den Haag

12 MRT – 02 APR | Hoorn – locatie volgt… | i.s.m. gemeente Hoorn

02 APR – 22 APR | Escamp – locatie volgt… | i.s.m. gemeente Den Haag

Tour – binnen 2024

26 FEB – 20 MRT | Den Haag – het Atrium | i.s.m. gemeente Den Haag

Lancering 2023

Buiten – 25 NOV – 15 DEC | Den Haag – Anna van Buerenplein | i.s.m. gemeente Den Haag

Binnen – 25 NOV | Den Haag – Theater aan het Spui | i.s.m. gemeente Den Haag

*Benieuwd naar informatie en hulp voor nabestaanden, slachtoffers en omstanders? Of wil je zelf geen geweld meer gebruiken? Bekijk: www.linktr.ee/femicide.expositie 

FEMICIDE is een project van stichting Open mind, in samenwerking met de gemeente Den Haag en mede mogelijk gemaakt door: Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers – Programma Geweld Hoort Nergens Thuis – ATRIA Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis – 

En bovenal alle sterke en moedige mensen die met hun persoonlijke verhaal en foto een stem en gezicht geven aan de slachtoffers van FEMICIDE.

Concept en productie stichting Open mind – Creatieve Directie Mirjam Bekker-Stoop – Productie en Interviews Guusje Veenhoven – Tekst Janna Nieuwenhuijzen – Design Kellerman Bureau in Actie – Imagebuilding – DB Evenementen

Alle rechten voorbehouden © 2023 stichting Open mind