Oudroze

by

Portretten en verhalen van de oudere generatie LHBTI’s | English

 Opdat wij niet zullen vergeten hoe zij onze vrijheid bevochten…

Fotograaf/kunstenaar Ernst Coppejans staat met Oudroze stil bij de ervaringen van de eerste homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) die openlijk voor hun geaardheid uit durfden te komen. Dankzij de generatie die de homo-emancipatie tot stand bracht, heeft de huidige lhbtiqa+ gemeenschap een vrijheid die allesbehalve vanzelfsprekend is en die actief moet worden onderhouden.

Coppejans verbeeldt de persoonlijke, inspirerende en soms schokkende – maar ook vooral prachtige en intieme verhalen van deze roze ouderen met Nederlandse en migratie achtergronden. 

Persoonlijke portretten en verhalen die vanaf Pride 2021, de aanjager zullen zijn voor het gesprek tussen de oudere en de jongere generaties. In samenwerking met stichting Open mind gebundeld en vormgegeven in een magazine, een reizende multimediale tentoonstelling, podcast en een Oudroze programma.

OUDROZE reizende multimediale tentoonstelling

Op 30 juli zijn we gestart in Amsterdam op de Westermarkt bij de Westerkerk en het homomonument. Daar werd reizende multimediale Oudroze tentoonstelling onthuld door Splinter Chabot en de roze ouderen en zal daar 3 weken lang te bezichtigen zijn. Daarna reizen we door naar Amsterdam Zuid en nog tal van andere locaties en gemeenten. De verdere planning daarvan volgt spoedig.

  • 25-08-2021 / 17-09-2021 – Amsterdam Zuid – Olympisch Stadion | i.s.m. Stadsdeel Zuid

OUDROZE-online | Antique Pink online

Videos:: behind the QR code on the exhibition, linked to the website page oudroze-online you will find the very intimate moving portraits and English transalations of the portrayed ‘pink elderly’. Or watch all videos on Vimeo

OUDROZE programma

Gedurende de periode dat de reizende tentoonstelling op een locatie staat organiseren we in samenwerking met lokale organisaties een programma waarin ontmoetingen tussen de oudere- en jongere generaties centraal staan.

  • 4 augustus 16:00 uur Dialoog in Actie | Oranjekerk | Liefde vieren in Vrijheid.
  • 10 september 14:00 uur Tour Oudroze door Ernst Coppejans en om 15:00 uur Oudrozeborrel bij Huis van de Wijk (st Sooz) | Gemeente Amsterdam Stadsdeel Zuid | Grey Pride Zuid | stichting Sooz | ASV Gay.
  • De verdere planning en samenwerkingsverbanden hierin volgen spoedig.

OUDROZE magazine | support

Alle portretten en verhalen (Nederlands en Engels) zijn gebundeld in een mooi vormgegeven magazine. Wil je ons project ondersteunen? Met een gift van €20 + sturen wij je na 30 juli het Oudroze magazine toe en draag je direct bij aan een grotere zichtbaarheid en meer begrip en acceptatie van lhbtiqa+ personen. Mail uw adres naar: info@stichtingopenmind.nl | stichting Open mind – Donatie: NL 56 ABNA 0624 6602 49 o.v.v. support Oudroze

OUDROZE podcast

De podcast is een prachtige samenstelling van de door Coppejans afgenomen interviews met de 30 geportretteerden waarin alle diverse thema’s aan bod komen. Samengesteld door studio Groen & Geel. De podcast is te beluisteren via: Spotify of Apple

OUDROZE is mede mogelijk gemaakt door: Amsterdam Stadsarchief – documentaire foto-opdracht 2019-, Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Stichting Het R.C. Maagdenhuis, Theresia Spijker Fonds, Frohn Fonds, Fonds Sluyterman van Loo, Het Blauwe Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Adri en Greet Bos-de Jong Fonds en alle gemeenten en lokale partners waarmee we bij een groot en breed publiek het gesprek over de zichtbaarheid en acceptatie van LHBTQIA+ personen op gang brengen en  willen bewerkstelligen.

En bovenal dank aan alle 30 mooie, sterke en dappere roze ouderen die zich OPEN hebben durven stellen aan ons met hun persoonlijke portret en verhaal.

Initiatiefnemer Ernst Coppejans

Fondsenwerving  stichting Open mind – Daan Spanjaardt

Concept, creatie en uitvoering  Ernst Coppejans – Mirjam Bekker-Stoop

Fotografie, film en interviews  Ernst Coppejans

Tekst edit  Lara Aerts

Tekst vertaling  Ruth Hopkins

Design  Kellerman bureau in actie

Fotokrant  Rodi Rotatiedruk

Tentoonstelling buiten Imagebuilding

Tentoonstelling binnen Canon

Online Guusje Veenhoven en Tess Kouseband

Podcast Studio Groen & Geel

Alle rechten voorbehouden

© 2020 Ernst Coppejans

© 2020 stichting Open mind