OPEN over depressiviteit

by

 OPEN over depressiviteit is een nieuw project van stichting Open mind om in samenwerking met een grote groep jonge ervaringsdeskundigen
mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar te maken.


Aanleiding  

In Nederland hebben jaarlijks circa 1 miljoen mensen last van depressie, circa 800.000 mensen gebruiken hiervoor medicatie (anti-depressiva). Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie volksziekte nummer één. Effectieve preventie en erover praten lijkt daarin de sleutel.

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf jongeren te maken krijgt met een depressie. Daarmee krijgen jongeren zelfs vaker met depressiviteit te maken dan volwassenen. Vooral jongeren stellen dat er een groot taboe rust om erover te praten. Om dit te veranderen wil Open mind in samenwerking met haar partners en de jongeren zelf het thema depressie bij het grote publiek onder de aandacht brengen en beter bespreekbaar maken.

OPEN over depressiviteit

Mirjam Bekker-Stoop (Open mind) en Linelle Deunk (fotograaf) zagen beide hoe hun dochters vochten met hun demonen, maar ook hoe ze ermee leren omgaan. Ieder op hun eigen manier. Zij besloten hun eigen ondervindingen en kennis aan te vullen met die van anderen. Onder de vlag van Open mind reisden zij door Nederland om een zo divers mogelijke groep jonge ‘ervaringsdeskundigen’ te portretteren en hun verhalen op te nemen.  

Het werd een bijzondere reis waarin ze mooie gevoelige, maar vooral verrassend sterke jonge mensen spraken, waarvan ze ontzettend veel leerden. De persoonlijke portretten en verhalen vertellen ons hoe zij hun depressie ervaren, hoe ze hiermee omgaan en wat hun omgeving daarin betekent.

Met deze bijzondere serie reizen we, in de vorm van een multimediale tentoonstelling en OPEN-programma, door Nederland om zo het gesprek op gang te brengen, jongeren te helpen beter om te gaan met hun depressie en omstanders handvatten te geven hen daarbij te helpen.

De middelen voor het programma per gemeente zijn 

Reizende buitententoonstelling      Geplaatst op een drukbezochte locatie. Voor informatie info@stichtingopenmind.nl
Reizende binnententoonstelling      Geplaatst in ‘onderwijs en zorg’ instellingen. Voor informatie info@stichtingopenmind.nl
Fotokrant      In de fotokrant kan je alle portretten bekijken de verhalen rustig nalezen en ze kunnen ook ingezet worden voor onderwijsprojecten. De fotokrant is op de vragen via info@stichtingopenmind.nl
Bewegende portretten      De hoofdpersonen vertellen middels soundbites hoe zij om hebben leren gaan met hun depressiviteit. Te bekijken en te beluisteren via de QR code met ieder portret in de tentoonstelling, in de fotokrant en HIER
Podcast     
Uit de persoonlijke gesprekken en interviews met de makers. Te beluisteren via de QR code op de tentoonstelling, achterop de fotokrant en HIER

 

Doelstelling

Op een artistieke en laagdrempelige manier depressie zichtbaar en bespreekbaar maken binnen de samenleving en de doelgroep preventief benaderen. In de periode van minimaal een jaar zal het project OPEN over depressiviteit door Nederland reizen en minimaal 10 steden bezoeken. Samen met onze nationale en lokale partners beogen we een zo groot mogelijke impact en een bereik van minimaal 10 miljoen contactmomenten.

Effect

Jongvolwassenen en hun omgeving worden aangetrokken door de opvallende portretten in de openbare ruimte en de intrigerende verhalen, herkennen depressie beter, voelen zich vrijer om over (hun) depressie te praten en krijgen handvatten aangereikt hoe met depressie om te gaan; een mentaal gezondere jeugd op weg naar volwassenheid.

Partners

OPEN over depressiviteit is een initiatief van stichting Open mind. De tentoonstelling en het OPEN programma in Amsterdam zijn een samenwerking en mede mogelijk gemaakt door: Thrive Amsterdam – GGZ Arkin, GGZ Ingeest, afdeling Zorg gemeente Amsterdam, de Nederlandse GGZ, GGD Amsterdam, ELAA, Stigmag, Clientenbelang Amsterdam.

In het kader van het programma Urban Mental Health werken we samen met AMC en UVA. Inhoudelijk partners als GGZ Ingeest, MIND, de Depressie Vereniging en diverse hoogleraren Psychiatrie ondersteunen onze aanpak en voorzien ons van advies. Onze jongeren partners, de NJR, ExpEx, DSM meisjes e.a. hielpen ons in het vinden van deelnemers. Voor het plaatsen van de tentoonstelling en het zichtbaar maken van ons project werken we samen met gemeenten en (onderwijs en zorg) instellingen, verspreidt over heel Nederland. Daarnaast krijgen wij, door de bijzondere content en het reizende karakter van onze projecten, altijd veel publiciteit, bij zowel de landelijke als de lokale media.

OPEN over depressiviteit

OPEN over depressiviteit – Vondelpark Amsterdam

Planning

Op 9 oktober 2020 is in samenwerking met Thrive de tour in Amsterdam gestart. Daarna reist OPEN over depressiviteit langs diverse gemeenten door heel Nederland. De buiten tentoonstelling staat per gemeente voor een periode van 3 tot 4 weken op 1 plek, de binnen tentoonstelling kan ter ondersteuning op meerdere locaties tegelijk hangen.

09-10-2020  –  Amsterdam – Vondelpark | i.s.m. Thrive Amsterdam

30-10-2020  –  Capelle aan den IJssel – Stadsplein en Alkenlaan | i.s.m. CAPSLOC en Welzijn Capelle

01-12-2020  –  Eindhoven – Stadsplein | i.s.m. Lumens, Combinatie Jeugdzorg, Apanta-GGZ en GGzE

-2020  –  Krimpen aan den IJssel – Krimpenhof | i.s.m. gemeente Krimpen aan den IJssel

Rond de tentoonstelling organiseren we in samenwerking met onze partners een OPEN – programma om het gesprek verder op gang te brengen.

Voor vragen over een plaatsing binnen uw gemeente:

info@stichtingopenmind.nl

Voor hulp en advies: www.heyhetisoke.nl


OPEN over depressiviteit

is mede mogelijk gemaakt door:

 • Urban Mental Health
 • AMC | UVA
 • Thrive | GGD Amsterdam
 • #ikbenOpen
 • YMCA
 • NJR 
 • ExpEx
 • Depressie Vereniging
 • GGZ in Geest
 • MIND
 • Amsterdams Fonds voor de Kunst 
 • Janssen Nederland
 • Ministerie van VWS
 • Gemeenten 
 • Zorg en onderwijsinstellingen

…en bovenal de 30 mooie sterke jonge mensen die zich lieten portretteren en zich open stelden met hun persoonlijke verhaal.


Initiatief      stichting Open mind
Concept en uitvoering        Mirjam Bekker-Stoop – Linelle Deunk
Productie Mirjam Bekker-Stoop – Sandra de Cocq
Beeld Linelle Deunk
Film edit    Linelle Deunk – Veerle Haan
Tekst edit Veenhoven media – Isabel vd Meij
Design Kellerman bureau in actie
Fotokrant           
Rodi Rotatiedruk
Tentoonstelling buiten Imagebuilding
Tentoonstelling binnen      Canon Nederland
Podcast Studio Groen & Geel
Live streaming
Out of the Box TV
Onderzoek Solve consulting
Online Ermeralda Carelse en Guusje Veenhoven

Janssen logo (juiste versie)

Kijk HIER voor de fotokrant online.

Wil je graag de papieren fotokrant ontvangen? mail ons via info@stichtingopenmind.nl