Interview | Laila van den Bragt

0 Posted by - 6 mei 2024 - Aangenaam!, Nieuws, OPEN over depressiviteit

Laila is sinds twee jaar werkzaam voor stichting Open mind als projectmanager. Dit betekent dat ze nauw betrokken is bij de totstandkoming van nieuwe projecten. Ze is deels verantwoordelijk voor de productie, conceptplannen en interviews. Sinds dit jaar houdt ze zich bovendien bezig met de tour van ‘OPEN over depressiviteit’. Deze maand vertelt Laila over haar werkzaamheden voor Open mind en wat ze hieraan het leukste vindt om te doen!

Wat ik het leukste vind aan mijn werk is om mij bezig te houden met het productieproces van nieuwe projecten van Open mind. In het bijzonder de productiedagen, omdat ik hier de volledige aandacht kan geven aan degenen die geportretteerd en geïnterviewd worden. Deze dag staat in het teken van de geportretteerden, om hen in hun kracht te zetten. Ik vind het altijd inspirerend en bijzonder om te zien dat mensen zich op zo’n dag ook echt gehoord en gesteund voelen.

Deze dag staat in het teken van de geportretteerden, om hen in hun kracht te zetten.

Deze impact zet zich door als de expositie vervolgens door heel Nederland reist. Er komt hiermee erkenning voor iemands verhaal. De geportretteerden krijgen dan ook veel positieve reacties vanuit hun directe omgeving. Ik vind het heel tof om dat terug te zien. Het hele maakproces en de impact die we met onze projecten creëren, geven mij energie.

Welke dag of moment bij Open mind zul jij nooit meer vergeten?

De dag die mij het meest is bijgebleven, is de lancering van mijn eerste project. Dit was een project in Buitenveldert, een buurt in Amsterdam-Zuid. Deze buurt kent een erg diverse groep inwoners, maar er was hier weinig sociale cohesie. We hebben toen met ons project ‘AANGENAAM’ allerlei verschillende buurtbewoners bij elkaar gebracht en ontmoetingen gerealiseerd. Deze bewoners kwamen nu ineens bij elkaar over de vloer en gingen samen op de foto. Tijdens de opening kwamen alle geportretteerden opnieuw samen. Iedereen had gerechten gekookt en deelde hiermee een stukje van diens eigen cultuur met de rest van de buurtbewoners. Er was een geweldig gevoel van saamhorigheid. Die dag staat mij nog altijd goed bij.

Wat betekent een open mind voor jou?

Een open mind betekent voor mij dat je open staat voor verschillende mensen en thema’s. Je staat open voor dingen waar je misschien nog niet veel van weet. In plaats van gelijk een oordeel te vellen, ben je nieuwsgierig naar iemands en diens verhaal.

In plaats van gelijk een oordeel te vellen, ben je nieuwsgierig naar iemand en diens verhaal.

Wat wil jij mensen meegeven? 

Ik wil mensen meegeven om minder snel te oordelen over anderen en om samen nieuwsgierig naar elkaar te blijven. Ik denk dat we hiermee wat zachter en aardiger voor elkaar zullen zijn. Verder wil ik mensen motiveren om in hun creativiteit te stappen. Neem de tijd om wat te schrijven, te tekenen of om even de muziek in je woonkamer omhoog te zetten en te dansen. Al is het maar 10 minuten van je dag, creativiteit doet wonderen!

No comments