WIJ…

by

WIJ…doorbreken de cirkel van geweld is een nieuw project van Open Mind waarmee we, in samenwerking met een grote groep mensen die de cirkel van geweld hebben doorbroken, huiselijk geweld en kindermishandeling beter bespreekbaar willen maken.


Aanleiding

Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer van huiselijk geweld of kindermishandeling. Een belangrijke taak is hier weggelegd voor de overheid, maar zij is logischerwijs niet in staat om al deze mensen te traceren en te ondersteunen. Open mind bundelt daarom haar krachten met het programma GHNT (Geweld Hoort Nergens Thuis) om de samenleving op te roepen mee te helpen de ‘cirkel van geweld’ te doorbreken.

Doel

Met het project WIJ…doorbreken de cirkel van geweld willen we huiselijk geweld en kindermishandeling onder de aandacht brengen, terugdringen, de schade ervan beperken, de vicieuze cirkel van geweld en de overdracht van generatie op generatie doorbreken. WIJ kunnen met elkaar een veilig netwerk vormen rondom de slachtoffers, (potentiële) daders en hun sociale omgeving.

Hoe

Met behulp van een multimediale reizende tentoonstelling die opeenvolgend, in alle 28 GHNT-regio’s kan worden ingezet als aanjager om huiselijk geweld en kindermishandeling in alle lagen van de bevolking bespreekbaar te maken. De tentoonstelling bestaat uit indringende portretten en relevante verhalen van personen die de cirkel van geweld doorbroken hebben. Met behulp van storytelling online en offline worden de personen, die het verschil maakten in beeld gebracht en wordt verteld op welke manier dat is gebeurd.  

De reizende buiten tentoonstelling, geplaatst op een drukbezochte locatie, is het hoofdonderdeel van het project en de aanjager voor het programma. Om deze buiten tentoonstelling nog meer kracht bij te zetten zijn daarnaast de volgende onderdelen inzetbaar : een reizende binnen tentoonstelling, geplaatst in ‘onderwijs en zorg’ instellingen, een fotokrant waarin men de verhalen kan nalezen en welke ook gebruikt kan worden voor onderwijsprojecten, een korte film met bewegende portretten, waarin duidelijk wordt hoe de hoofdpersonen de cirkel van geweld hebben doorbroken en een serie podcasts die gemaakt wordt uit de persoonlijke gesprekken.

Voorbeeld case

Lara was slachtoffer van partnergeweld. Het gelukkige gezin wat zij zag bij haar vriendin Mathilde wenste zij zichzelf ook. De opmerking van haar vriendin : ‘Maar dat verdien jij ook…’ was voor Lara de aanzet om de cirkel van geweld te doorbreken.

Wanneer

De tour zal november 2020 starten in Rotterdam en vervolgens doorreizen naar de verschillende regio’s en doorlopen tot in ieder geval eind 2021. De buiten tentoonstelling zal voor een periode van 3 tot 4 weken op 1 locatie staan.

Aanvullend wordt er in samenwerking met de regionale partners rondom de tentoonstelling een impactprogramma ontwikkeld, waardoor het effect wordt vergroot en er daadwerkelijk een dialoog rondom huiselijk geweld en kindermishandeling tot stand komt.


WIJ doorbreken de cirkel van geweld wordt mogelijk gemaakt en komt mede tot stand door:

Concept en uitvoering

  Stichting Open mind

Beeld

  Mounir Raji en team

Design

  Bureau Kellerman

Tentoonstelling

  Imagebuilding

Fotokrant

  Rodi

Partners inhoudelijk

  programma Geweld Hoort Nergens Thuis

Partners in financiering

  Ministerie VWS, Gemeenten, Zorg en onderwijsinstellingen


Geweld Hoort Nergens Thuis