WIJ-GORINCHEM

by

Iedereen moet veilig kunnen meedoen in onze samenleving. Veilig opgroeien, veilige relaties aangaan, veilig over straat lopen, je veilig voelen om jezelf te kunnen zijn. Helaas is dit voor te veel mensen niet vanzelfsprekend. Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen hiervan slachtoffer.

Gemeente Gorinchem vraagt aandacht voor huiselijk geweld en kindermishandeling en wil dit bespreekbaar maken. Huiselijk geweld en kindermishandeling moet stoppen. Daarom doet de gemeente mee met de landelijke WIJ campagne.

WIJ… doorbreken de cirkel van geweld.

Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet

Buiten-expositie

Van 11 oktober 2021 tot en met maandag 8 november 2021 is de buiten-expositie WIJ… doorbreken de cirkel van geweld te bezoeken bij Buiten de Waterpoort. Deze landelijk rondreizende tentoonstelling toont 30 krachtige portretten van mensen die in staat waren om de cirkel van geweld waarin ze gevangen zaten te doorbreken. Het is van belang om de signalen van huiselijk geweld te herkennen en met die signalen iets te doen. Alleen op die manier kunnen slachtoffers en betrokkenen de cirkel van geweld doorbreken. Kom langs en bezoek de indrukwekkende expositie.

Talking circle

Organisatie Samen één Gorinchem is op woensdag 13 oktober 2021 en vrijdag 15 oktober 2021 van 11.00 uur tot 13.00 uur aanwezig bij de buiten-expositie. Bezoekers kunnen dan vragen stellen over huiselijk geweld, de expositie en zonodig tips en advies krijgen.

Samen één verzorgt op woensdag 3 november 2021 van 10.00 tot 12.00 uur een zogenaamde talking circle. In een veilige omgeving, onder professionele begeleiding en met andere lotgenoten kunnen deelnemers hun eigen verhaal delen en luisteren naar anderen. Heb je interesse om deel te nemen?

Aanmelden kan via info@projectspeaknow.nl

Film

Op donderdag 11 november 2021 kun je kijken naar de film Mitra in De Nieuwe Doelen. Na de film vindt een nagesprek plaats. MITRA is een indringend portret van een moeder die in een onwaarschijnlijke situatie terecht komt. Kaarten zijn te bestellen via de website van het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG).

Gastlessen

In de week van 8 tot 13 november 2021 worden er in Gorinchem gastlessen gegeven over respect op scholen en sportverenigingen.

Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet

We kunnen niet meer wegkijken en doen alsof huiselijk geweld en kindermishandeling niet bestaat. JIJ kunt iets doen en ervoor zorgen dat de eerste stappen worden gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. Vermoed jij in je omgeving huiselijk geweld of kindermishandeling? Of heb je hier zelf mee te maken? Organisatie Veilig Thuis Zuid-Holland Zuid biedt hulp. Je kan anoniem contact met de organisatie leggen. Als je belt krijg je een medewerker aan de lijn die luistert naar je verhaal, vragen stelt en vragen van jou beantwoordt. De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen. En kan tips en adviezen geven.

  • Veilig Thuis Zuid-Holland Zuid. – 0800 2000 (24/7 gratis) – info@veiligthuiszhz.nl 

Achtergronden

De expositie WIJ…doorbreken de cirkel van geweld is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het landelijke programma Geweld hoort nergens thuis en de regio Zuid-Holland Zuid en is gemaakt door de stichting Open Mind. De stichting brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek.

Gorinchem is de eerste stad in de regio waar de landelijk rondreizende expositie te zien is. In Gorinchem werkt gemeente Gorinchem samen met regionale en lokale organisaties en maatschappelijke partners om huiselijk geweld en kindermishandeling te voorkomen. Op de website van gemeente Gorinchem zijn ook contactgegevens te vinden van organisaties waar u terecht kunt bij (een vermoeden van) huiselijk geweld of kindermishandeling.