WIJ-UTRECHT

by

Iedereen moet veilig kunnen meedoen in onze samenleving. Veilig opgroeien, veilige relaties aangaan, veilig over straat lopen, je veilig voelen om jezelf te kunnen zijn. Helaas is dit voor te veel mensen niet vanzelfsprekend. Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. De problematiek van huiselijk geweld is complex. Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer hiervan.

In het najaar van 2021 vragen de regio’s Utrecht en Amersfoort daarom hier aandacht voor. We doen dit op verschillende momenten en op verschillende manieren.

WIJ… doorbreken de cirkel van geweld
Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet

WIJ… doorbreken de cirkel van geweld

De landelijke rondreizende tentoonstelling WIJ…doorbreken de cirkel van geweld toont 30 krachtige portretten van mensen die in staat waren om de cirkel van geweld, waarin ze gevangen zaten, te doorbreken. Het is van belang om de signalen te herkennen en met die signalen iets te doen, zodat slachtoffers en betrokkenen de cirkel van geweld kunnen doorbreken. Het support, duwtje in de rug is daarbij van cruciaal belang.

Amersfoort (14 september-1 oktober) en Utrecht (16 september-11 oktober) zijn gaststad van de landelijke rondreizende tentoonstelling WIJ… doorbreken de cirkel van geweld. In Utrecht is deze te zien rond het centraal station en onder het ‘bollendak’ bij de stationspassage. In Amersfoort kom je de tentoonstelling tegen op het Eemplein.

Het houdt niet op, totdat JIJ iets doet

We kunnen niet meer wegkijken en doen alsof huiselijk geweld en kindermishandeling niet bestaat. JIJ kunt iets doen en ervoor zorgen dat de eerste stappen worden gezet om de cirkel van geweld te doorbreken. Kijk op www.huiselijkgeweld.nl voor meer informatie over huiselijk geweld.

Vermoed jij in je omgeving huiselijk geweld of kindermishandeling? Via  www.ikdoeietstegenhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips en handvatten om iets te doen.

Je kunt ook altijd bellen, chatten of mailen met Veilig Thuis Utrecht. Dat mag ook anoniem. Dit kan als er geweld plaatsvindt bij jou thuis, maar ook als je het vermoedt bij iemand anders. Als je belt krijg je een medewerker aan de lijn die luistert naar je verhaal, vragen stelt en die van jou beantwoordt. De medewerker kijkt samen met jou of er iets is wat jij zelf kunt doen. 0800 2000 (24/7 gratis) | veiligthuis@samenveilig.nl | chatten via www.veiligthuisutrecht.nl (9 – 17 uur)

Maar er zijn ook andere organisaties voor hulp of advies. Zo heeft iedere gemeente lokale teams voor vragen op welke gebied dan ook. In Amersfoort kun je terecht bij Wijkteam Amersfoort en in Utrecht bij het Buurtteam. Ook bij Indebuurt033 kunnen mensen terecht als er situaties zijn rondom huiselijk geweld: www.Indebuurt033.nl/informatiewinkels Kijk bij jouw eigen gemeente wie je kan helpen.

De Kindertelefoon is er speciaal voor kinderen. En bij Moviera kun je ook terecht als je te maken hebt met geweld. Is er direct gevaar, bel dan de politie via 112. Denk je aan zelfmoord en heb je nu hulp nodig kijk op www.113.nl of bel 0800 0113.

Het maakt niet uit wat JIJ doet, maar doe iets!

.

.

.

.

.

Beeld: Mounir Raji @ Visionary Agency | Styling: Richard Schreefel | stichting Open mind

Activiteiten en achtergrond exposities

Zowel in Utrecht als in Amersfoort zijn er rondom de exposities verschillende lezingen, boekpresentaties en filmkijken georganiseerd. Dit alles is in Utrecht tot stand tot gekomen in opdracht van de gemeente Utrecht in samenwerking met de politie, MDA++, de Waag, Buurtteams Utrecht (Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht & Lokalis),  Moviera, JoU Jongerenwerk Utrecht en Veilig Thuis Utrecht. De expositie in Amersfoort is door de gemeente Amersfoort geïnitieerd en opgezet in samenwerking met GGD Regio Utrecht, Indebuurt033, Wijkteam Amersfoort, ROC Midden Nederland, SKA Kinderopvang Amersfoort, De Bibliotheek Eemland, MBO Amersfoort en Veilig Thuis Utrecht. De expositie is gemaakt door stichting Open Mind. Open Mind brengt maatschappelijk moeilijke onderwerpen onder de aandacht bij het grote publiek.

Programma Utrecht

De buitenexpositie WIJ… doorbreken de cirkel van geweld is in Utrecht te zien van 16 september tot en met 11 oktober rond het centraal station en onder het Bollendak.

Moviera verzorgt eveneens een lezing over PION (Pleger in Ons) op 5 oktober van 15-16 uur in Podium van bibliotheek Neude. Dit is een informatieve bijeenkomst door ervaringsdeskundigen. Hier wordt gesproken over ruzies en onveiligheid in relaties en wat jij daar zelf als partner of als hulpverlener iets in kan doen. Aanmelden via: info@de-pion.nl

Wil je in gesprek met een professional of een ervaringsdeskundige? Kom dan op 17, 20, 24, 28, 30 september of 5, 6 of 8 oktober langs onder het ‘bollendak’ bij de stationspassage van Utrecht CS tussen 12 en 14 uur. Naast deze expositie zijn er ook andere activiteiten georganiseerd.

Liever een film kijken? Dat kan ook. Op 7 oktober van 14.30 en 17 uur kun je kijken naar de film Take my eyes in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude. Na de film vindt een nagesprek met twee ervaringsdeskundigen plaats. Deze filmvertoning is speciaal voor professionals uit het sociaal domein, onderwijs, kinderopvang en (jeugd)hulpverlening  georganiseerd. Aanmelden via aanmelden@samen-veilig.nl

Op 7 november van 13.30 uur in de Bieb Neude kun je een ‘levend boek’ lenen bij de Mensenbieb. De boeken zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Iemand van wie het levensverhaal afwijkt van de ‘norm’: een transgender, veganist, seksueel misbruikte man, pleger van huiselijk geweld, slachtoffer van kindermishandeling, slachtoffer van seksueel geweld etc. Aanmelden rechtstreeks bij de balie.

Ook kun je een openbare lezing Schade en gevolgen van seksueel misbruik bij mannen volgen in de Collegezaal van Bibliotheek Neude op 11 november tussen 13.30 en 15.30 uur. De sprekers zijn ervaringsdeskundigen Paul van Dam en Rinke Oost die op heel jonge leeftijd seksueel zijn misbruikt. Wat ‘spel’ door een ander leek was voor hen als slachtoffer levensbepalend. Je krijgt de kans, om in een psychodrama-opstelling, te proeven wat er in de persoon die slachtoffer werd gebeurt. Maar ook geven ze je inzicht in wát er dan precies zo anders is. Aanmelden via p.m.vandam@solconmail.nl

Tot slot organiseert schrijfster Dina-Perla Portenaar op 12 november van 14 tot 15.30 uur in de Collegezaal van Bibliotheek Neude een presentatie over haar boek Exodus uit de vuurtoren. Dina-Perla groeit op in de joodse orthodoxie en een verstikkende werkelijkheid, waarin niets is wat het lijkt. Als jong meisje vecht zij voor vrijheid en liefde, ontvlucht haar ouderlijk huis en besluit nooit meer terug te keren. Aanmelden via dpmedia@mail.com

Beide lezingen en de boekpresentatie zijn voor iedereen toegankelijk.

Stadsdichter Utrecht

Hanneke van Eijken, lid van de Utrechts Stadsdichtersgilde, heeft speciaal voor deze expositie een gedicht geschreven:

Isolatie wordt een routekaart in je hoofd

er zijn paadjes die in een stil bos verdwijnen

hoeveel mensen je bekijken

wie duwt je gezicht in de zandbak

en dwingt je te eten, terwijl je vier bent

en eigenlijk naar huis wil

waar geen moeder op je wacht

wie duwt je kaak tegen een muur

terwijl een groep erom heen staat en lacht

wie weet hoe bang je een kind kunt maken

zonder zichtbare plekken?

wie gooit een bord soep over je heen in een vol restaurant

hoe voelt strelen dat er niet was, hoe vertel je kinderen

een verhaal dat geen afloop heeft

of alleen een die stikt of stinkt?

je stopt de tijd als kompas in je zak

houdt je adem in

je duikt onder in je lijf, strijkt je littekens

die zichtbaar blijven als origamivouwen

wie legt een vraag voor je neer

als een veer in de rivier?

Hanneke van Eijken

Social mediacampagne – Week tegen Kindermishandeling
De Week tegen Kindermishandeling is van 15 tot en met  21 november 2021. Wij roepen iedereen op om de socials te delen of te liken. Deze zijn beschikbaar vanaf 15 november.

Programma Amersfoort

De buitenexpositie WIJ… doorbreken de cirkel van geweld is in Amersfoort te zien van 14 september tot en met 1 oktober op het Eemplein. Wil je in gesprek met een professional of een ervaringsdeskundige? Kom dan op 15, 16, 17, 20, 21, 22, 23, 28 en 29 september langs op het Eemplein tussen 12 en 14 uur.

Naast deze expositie zijn er ook andere activiteiten georganiseerd:

Op 21 september van 19.30 tot 21 uur kunt je boekpresentatie ‘Ik was het Duivelskind’ van schrijfster en ervaringsdeskundige Angelique van Deursen bijwonen in bibliotheek Eemland, Eemplein in Amersfoort. Inschrijven kan tot 17 september 2021: inschrijven online aanwezig of live aanwezig.

Op 24 september van 15.30 tot 18 uur op de 2e verdieping van bibliotheek Eemland kun je een ‘levend boek’ lenen bij de Mensenbieb. De boeken zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken. Iemand van wie het levensverhaal afwijkt van de ‘norm’: een transgender, veganist, seksueel misbruikte man, pleger van huiselijk geweld, slachtoffer van kindermishandeling, slachtoffer van seksueel geweld etc. Aanmelden via: https://mensenbieb.nl/event/leen-een-levend-boek-in-bibliotheek-het-eemhuis-4/

Liever een film kijken? Dat kan ook. Op 7 oktober van 14.30 en 17 uur kun je kijken naar de film Take my eyes in de Theaterzaal van Bibliotheek Neude. Na de film vindt een nagesprek met twee ervaringsdeskundigen plaats. Deze filmvertoning is speciaal voor professionals uit het sociaal domein, onderwijs, kinderopvang en (jeugd)hulpverlening  georganiseerd. Aanmelden via aanmelden@samen-veilig.nl

Op 21 oktober 2021 van 13-15 uur is het webinar Wat te doen, wat laten bij seksueel misbruik? door Fabriek 69. Je leert hoe je over seksueel misbruik in gesprek kunt gaan, wat de signalen zijn en waarin jij het verschil kunt maken als zorg- en welzijnsprofessional of als professional uit het onderwijs. Je leert wat je wel en ook wat je juist NIET moet doen bij signalen van seksueel geweld. Aanmelden via: https://forms.gle/h6vdu22xZ9EoThSX7

Op 2 november 2021 van 19.00 tot 20.30 uur en op 11 november van 13.00 tot 14.30 uur kun je inschrijven voor 2 boeiende en indrukwekkende online bijeenkomsten van Team Kim. Speciaal voor professionals en studenten uit het sociale domein, de kinderopvang en scholen. Eén bijeenkomst gaat over structureel onveilig opgroeien vanuit het kind perspectief. De andere bijeenkomst is vanuit het jongvolwassene perspectief en gaat over onveilig opgegroeid en dan? Deze is meer gericht op traumabehandeling en de lange termijn gevolgen. Deze bijeenkomsten zijn besloten.

Ook kun je een openbare lezing Schade en gevolgen van seksueel misbruik bij mannen volgen in de Bibliotheek Eemland op 26 november 2021 van 13.30-15.30 uur. De sprekers zijn ervaringsdeskundigen Paul van Dam en Rinke Oost die op heel jonge leeftijd seksueel zijn misbruikt. Wat een ‘spel’ voor de een leek was voor hen als slachtoffer levensbepalend. Je krijgt de kans, om in een psychodrama-opstelling, te proeven wat er in de persoon die slachtoffer werd gebeurt. Maar ook geven ze je inzicht in wát er dan precies zo anders is. Aanmelden via: p.m.vandam@solconmail.nl

Stadsdichter Amersfoort

Stadsdichter Jacques de Waart heeft speciaal voor deze expositie twee gedichten geschreven:

Signalen

mijn kamerdeur gaat open

ook als ik het niet wil

mijn kamerdeur gaat dicht

terwijl ik dat niet wil

ik schop tegen een steentje

op de straat

dat daardoor vliegen gaat

ik trek een bloem met pol en al

de grond uit

ik trek de blaadjes 1 voor 1

hem af

hij houdt van mij

hij houdt niet van mij

hij houdt van mij

hij houdt niet van mij

hij houdt mij

hij houdt niet van mij

hij houdt niet van mij

hij houdt mij

ik houd de kat aan zijn pootjes vast

en sla zijn kopje tegen de muur

mijn kamerdeur gaat open

ook als ik het niet wil

mijn kamerdeur gaat dicht

terwijl ik dat niet wil

en o wee als ik gil

ik ben maar stil

zo ben ik stil

ik ben zo stil

te stil

Doorbreken

en dan is daar opeens

iemand met tijd

moment

aandacht

die me hoort

terwijl ik niets nog zeg

luistert

terwijl ik niet vertel

die door het gekrijs

gescheld gegil

de stilte

tijd heeft

voor mijn angst

mijn woede

mijn verdriet

mijn pijn

ik ken je niet

nog niet

maar jij kent mij

is daar opeens

iemand

is daar iemand

Jacques de Waart

Social mediacampagne Week tegen Kindermishandeling
De Week tegen Kindermishandeling is van 15 tot en met  21 november 2021.

Wij roepen iedereen op om de socials te delen of te liken. Deze zijn beschikbaar vanaf 15 november.

Zie voor meer informatie over stichting Open mind