open mind blog #5 Knagend Schuldgevoel

2 Posted by - 23 March 2016 - BLOGS, Geen categorie

Loes-Mariam-Bert trio_9884

#5 Knagend Schuldgevoel

Loes Luca, actrice en comédienne

De situatie van vluchtelingen in Nederland is actueler en gecompliceerder dan ooit. We vragen hen die hebben meegewerkt aan 50 Ontmoetingen 10 jaar later, en anderen met visie, naar hun mening, analyse en oplossing…

Door; Gijs de Swarte.

Loes Luca: ‘Om even op Victor Reinier terug te komen; hij vergelijkt Wilders met Hitler. Ik voeg daar graag aan toe dat Hitler niet kon bestaan zonder degenen die er in geloofden. En als je die domme, door de politiek opgejutte mensen ziet staan roepen. Ver-schrik-kelijk. Ik schaam me voor mijn eigen volk. Dus wat breng je daar zelf dan tegen in? Dat is wel een sleutelvraag…  als ik om me heen kijk zie ik veel mensen die met hetzelfde zitten als ik.

Mijn eerste gevoel is, als je zelf… of beter nog, als je geliefden moeten vluchten dan hoop je dat iemand ze een hand reikt, een kop soep geeft en een bed. Dus – ze mogen bij mij voor de deur morgen een asielzoekerscentrum zetten. Ik heb een filmpje ingesproken. Dat – sorry voor het woord, ‘Bekende Nederlanderschap’ aangewend om ruchtbaarheid te geven aan wie die mensen echt zijn. Meegewerkt aan een boek, aan Open Mind. En dat dan in de hoop dat je die schreeuwlijkerds een beetje de andere kant op krijgt.

Loze actie

‘Maar ik kreeg laatst ook de vraag of enkele vluchtelingen een nacht bij me mochten slapen en toen heb ik nee gezegd. Waarom? Ik vond het een loze actie; beetje van, kijk mij eens goed zijn. Die mensen bij mij, en dan de volgende dag weer weg; volgens mij wordt daar niemand gelukkig van. Ik vind ook niet dat je zomaar mag vragen of iemand zijn leven overhoop haalt.

‘Dat is ongeveer hoe ik in de wereld sta. Niet met een spandoek op de barricade maar als ik wat kan doen in mijn omgeving… En is dat voldoende? Ik weet het dus niet precies. Ik ben niet voor niets actrice en geen politiek leider. Wat overblijft is een knagend schuldgevoel. En hoewel dat reëel is – staat het in geen verhouding tot wat de vluchtelingen moeten meemaken.’

 

Mariam 1 Mariam 2

Loes Luca had samen met fotograaf Bert Teunissen voor Open Mind twee keer een ontmoeting met Mariam Jawad. Mariam vluchtte in 1998 als kind met het gezin uit Irak naar Nederland. Ze studeerde hier rechten, is inmiddels getrouwd en woont met haar mooie gezinnetje op een fijne plek in Nederland.

Meer informatie over 50 ontmoetingen… 10 jaar later: https://www.stichtingopenmind.nl/10-jaar-later/

blog #4 ‘Wilders en Hitler’ – Victor Reiner

blog #3 ‘Beschaving is stil’ – Dieuwertje Blok

blog #2 ‘Ze blijven komen’ – Allahdad Malwand

blog #1 ‘Wees een man’ – Govert de Roos

 

No comments