open mind – blog #1 ‘Wees een man’

1 Posted by - 26 January 2000 - BLOGS

Diewertje, Allahdad, Govert_0385

#1 ‘Wees een man’

Fotograaf Govert de Roos over de vluchtelingencrisis.

De situatie van vluchtelingen in Nederland is actueler en gecompliceerder dan ooit. We vragen hen die hebben meegewerkt aan 50 Ontmoetingen… 10 jaar later en anderen met visie, naar hun mening, analyse en oplossing…

Tekst: Gijs De Swarte.

Govert de Roos: ‘De media de schuld geven wordt nogal eens als een zwaktebod beschouwd maar de media zijn ook onvoorstelbaar goed in beïnvloeding. Aan de ene kant het verschrikkelijke beeld van het verdronken jongetje dat het hart van ieder mens laat bloeden. Aan de andere zie je het aanwakkeren van de angst dat er tussen de vluchtelingen ook terroristen zitten. Om te beginnen vind ik dat je die angst heel serieus moet nemen. Doe je dat niet dan krijg je een kloof tussen overheid en bevolking en daar kan weer misbruik van worden gemaakt. En dan, dan moet je als overheid de durf hebben om keuzen te maken.

Screeningproces

‘Dat screeningproces, ja dat zal ongetwijfeld veel geld en tijd kosten maar het is essentieel. Het kan mij niet diepgravend genoeg. Wie verdient vluchtelingenstatus en wie niet? Je kan mensen niet grofweg indelen, een etiket op het voorhoofd plakken. Individuele gesprekken zijn de enige weg. Als de overheid kan laten zien dat daar volledig op wordt ingezet, dan neemt dat al veel van de onrust weg.

WO 2

‘Niemand… nou laat ik het zo zeggen, ik ken niemand die een gezin voor de deur zal laten staan, dat de – ook voor ons zo zichtbare ellende, is ontvlucht. En als mensen hun kinderen gaan meegeven aan vreemden om hen in ieder geval nog een kans te geven… dan zitten godverdomme in WO 2. Maar… mannen die hun familie in al dat oorlogsgeweld achterlaten komen op mij niet geloofwaardig over. Ik ben ook vader. Ik heb twee dochters en een zoon. Ik zou dat niet kunnen. Kom op, verzorg je gezin. Wees een man. Die mannen, daar klopt iets niet aan. En volgens mij zit daar ook de aanjager van de angst. Daar ligt de grens, wat mij betreft. Dat moet zwaar onderzocht worden.’

17-50 Portretten - 19Allahdad 2

Govert de Roos had samen met Dieuwertje Blok voor Open Mind twee keer een ontmoeting met arts Allahdad. Allahdad Malwand en zijn gezin vluchtten in 1984 uit Afghanistan en kwamen in 1987 in Nederland aan. In de volgende blog #2 kan je lezen wat Allahdad Malwand vindt van de huidige situatie en reageert hij op de visie van Govert de Roos.

Meer informatie over 50 ontmoetingen… 10 jaar later: https://www.stichtingopenmind.nl/10-jaar-later/

26-01-2016

 

 

No comments