OPEN-OZAN

by

Bekijk en beluister HIER het bewegende portret van Ozan

#OPENoverdepressiviteit

Foto: Linelle Deunk | Tekst: Open mind

Onmacht

Ik ben de jongste uit een gezin met een broer en twee zussen. Mijn ouders zijn op heel jonge leeftijd, toen mijn oudste zus 1 was, uit Turkije naar Nederland gekomen. Het was altijd heel prettig thuis, totdat mijn oudste zus ging daten.

Mijn vader was er op tegen, maar veel aan het werk en dus niet thuis. Mijn moeder was er niet echt op tegen, maar mijn broer wel en daar ging het mis. Er bouwde zich een spanning op in de familie. Mijn zus ging ineens uit en kwam dan later thuis. Mijn ouders maakten zich zorgen. En later, toen mijn broer er achter kwam dat ze uit ging met een niet Turkse man, flipte hij compleet.

In de tijd daarna werd mijn zus heel erg aangepakt. Ze mocht dit niet en dat niet, kreeg ondervragingen en ze moest natuurlijk stoppen met die man. Ik was 15 en kon gewoon niets doen. Je hebt een broer en een zus van ergens in de 20 en die vechten. Ik kon er helemaal niets mee en ik snapte het ook niet, want ik ben totaal niet racistisch.

Ik voelde de onmacht. Ik was eenzaam, kon er met niemand over praten en voelde me gewoon minder. Onzeker ook. Dat duurde zeker twee jaar. Die onzekerheid over mezelf. Het is alsof je in een doos zit. Het is donker en je hebt alleen maar negatieve dingen in je hoofd, over jezelf ook. Dat is heel kenmerkend van depressiviteit voor mij, dat je jezelf afsluit van anderen. Ik praatte met niemand. Ik deed gewoon niks.

Wel ging ik toen steeds meer naar de sportschool en dat is goed voor je mentale gezondheid. Dat was mijn uitlaatklep. Je denkt dan alleen maar aan sporten en vergeet even alles om je heen. Heel langzaam kwam ik eruit. Ik maakte nieuwe vrienden in de gym. Ik was er elke dag, dus dan bouw je een band op met mensen. Of het nou gewoon ‘hoi’ was of samen iets eten, ik had contact en deed weer dingen met andere mensen.

Uiteindelijk kon ik ook met mensen praten over mijn depressie, maar nooit met mijn familie. Sinds een paar jaar woon ik op kamers met tien andere studenten. Na mijn bachelor Biologie doe ik nu een master Natuurwetenschappen en Bedrijf en als bijbaan help ik gehandicapte mensen uit bed.

Ozan