Mentale gezondheid uit de schaduw bij MBO Utrecht

0 Posted by - 6 mei 2025 - Nieuws, OPEN over depressiviteit, PROJECTS

Irene Alberti is adviseur Studentenwelzijn bij MBO Utrecht en haalde recent de expositie OPEN over depressiviteit in huis op drie locaties in Utrecht.

Waarom hebben jullie de expositie over depressie ingezet op school?
“We wilden mentale gezondheid zichtbaarder maken. Bij studenten die vastlopen tijdens hun studie, zie je vaak dat ze ook niet lekker in hun vel zitten. Door de expositieOPEN over depressiviteit naar drie locaties van MBO Utrecht te halen, wilden we het gesprek hierover stimuleren. Iedereen leert en verwerkt informatie anders; een visuele tentoonstelling kan daarin een grote groep studenten aanspreken.”

Iedereen leert en verwerkt informatie anders; een visuele tentoonstelling kan daarin een grote groep studenten aanspreken.

Op welke locaties was de expositie te zien?
“De portretten hingen op drie locaties: onze hoofdlocatie op de Onderwijsboulevard aan de Australiëlaan en de Daltonlaan in Utrecht en onze Sportacademie in Zuilen.”

Wat hebben jullie nog meer georganiseerd rondom het thema mentaal welzijn?
We hebben gekozen voor een brede aanpak. Naast de expositie organiseerden we theatervoorstellingen over stress en prestatiedruk, boden we docententrainingen aan over het signaleren van mentale problemen en startten we het project Geestkracht. In dit project denken studenten actief mee over hoe mentale gezondheid beter bespreekbaar kan worden gemaakt.”

Was er een speciaal moment rondom de opening?
“Ja! Tijdens de MBO Utrecht Dag op 22 oktober, een studiedag voor medewerkers, hebben we de expositie officieel geopend. Het thema van die dag was studentenwelzijn. Er waren workshops, lezingen en activiteiten, variërend van gelukscafés tot voorlichtingen van 113 Zelfmoordpreventie. Omar uit de projectgroep Geestkracht opende aan het einde van deze impactvolle dag de expositie. Trix, student aan de Herman Brood Academie – onderdeel van onze school – trad op met zijn eigen lied ‘Iedereen = Onzeker‘, waarin hij zich muzikaal uitspreekt over mentale gezondheid.”

Sommige studenten misten zelfs de expositie toen deze weer werd weggehaald.

Wat was de impact van de expositie op school?
“De reacties waren heel positief. Studenten en medewerkers gaven aan dat ze de portretten en verhalen indrukwekkend vonden. Sommige studenten misten zelfs de expositie toen deze weer werd weggehaald. Het maakte mentale gezondheid zichtbaar en creëerde ruimte voor gesprek. 

Studenten gingen vaak met elkaar in gesprek, het is een laagdrempelige tool, die we het liefst permanent hadden gehouden!

“Dit zagen we ook terug bij de Moody Monday Wall, een van de aanvullende activiteiten van Open mind. Bij binnenkomst konden studenten en docenten op een ‘wall’ aangeven hoe ze zich voelden, door een magnetische post-it met een stemming (mood) naar keuze op te plakken. Docenten scanden deze muur om te peilen hoe ook studenten zich voelden en gaven aan hierdoor vaker een incheckmoment aan het begin van de les in te lassen. Studenten gingen vaak met elkaar in gesprek, het is een laagdrempelige tool, die we het liefst permanent hadden gehouden!”

Project OPEN over depressiviteit – stichting Open mind

Beeld – Linelle Deunk

No comments

Leave a reply